Bas pruyser

Column Bas Pruyser: Fiets Innovaties 2

Industrieel ontwerper Bas Pruyser heeft de goede gewoonte zijn jurylidmaatschap van de Fiets Innovatie Awards te begeleiden met een column. Hier zijn tweede column. Van harte ter lezing aanbevolen.

Column 2 Bas Pruyser

FIA genomineerd

Nominaties Fiets Innovatie Awards 2017 bekend

De nominaties voor de Fiets Innovatie Awards 2017 zijn bekend. Een onafhankelijke jury van experts heeft uit 22 inzendingen zes innovaties geselecteerd die doorgaan naar de pitchronde. Op 3 april aanstaande worden de winnaars bekend gemaakt.

De Fiets Innovatie Award heeft als doel om nieuwe producten en toepassingen op het gebied van fietsen extra onder de aandacht te brengen van het publiek en productvernieuwing te stimuleren. De verkiezing van deze Fiets Innovatie Awards is een initiatief van RAI Vereniging en wordt dit jaar voor de twaalfde keer georganiseerd.

Bekendmaking winnaars
Op 3 april worden uit de nominaties drie winnaars bekend gemaakt tijdens het Tweewieler Retail Trends Congres in Burgers’ Zoo in Arnhem. Voorafgaand aan dit evenement mogen alle genomineerden op 9 maart hun innovatie in een pitch van 3 minuten aan de jury presenteren. Op basis van deze pitch en het juryrapport worden de winnaars gekozen.

Genomineerden Fiets Innovatie Award 2017:

SRAM B.V: XXI en X01 Eagle, 12 speed mountainbike drive train
De 12 speed mountainbike drive train is een voorblad met een speciaal tandprofiel zodat de ketting er niet af valt. Hierdoor is de hele drive train stiller, efficiënter en duurzamer. Cassette heeft een vertanding van 10 tot 50, waardoor je 500% range hebt. De achterderailleur is ontwikkeld om de cassette optimaal te volgen, mogelijk door 1 blad voor. Dit resulteert in snel en soepel schakelen.

Thule: Thule Easyfold XT (3bike) trekhaakdrager voor drie fietsen
Door de innovatieve koppeling is de drager makkelijk op je trekhaak te monteren. De drager stabiliseert zichzelf. Met de optionele oprijgoot zijn de fietsen makkelijk op de drager te zetten. Door het kantelmechanisme is er ook met een volledig beladen fietsendrager nog steeds toegang tot de kofferbak.

De Thule EasyFold XT is beschikbaar in een versie voor 2 en 3 fietsen en geschikt voor allerlei soorten en maten fietsen. Door de grote laadcapaciteit, ruime afstand tussen de fietsen en ruimte voor langere wielbasissen is de drager geschikt voor het transport van grote en zware fietsen.

Trek Benelux: verstelbare IsoSpeed decoupler

De IsoSpeed decoupler aan de voorzijde in het balhoofd geeft een perfect soepel en uitgebalanceerd rijgedrag zodat er sneller, langer en harder gereden kan worden. Door de stuurbuis onafhankelijk van de balhoofdbuis te laten draaien, biedt de IsoSpeed aan de voorzijde 10% extra flexibiliteit ten opzichte van traditionele racefietsen. IsoSpeed aan de voorzijde vermindert de impact van harde klappen en trillingen zonder dat de efficiëntie en de controle eronder lijden. De verstelbare IsoSpeed aan de achterzijde maakt het mogelijk om de mate van flexibiliteit van het frame op je persoonlijke rijstijl en het terrein af te stellen. De totale toename in verticale flexibiliteit is 14% als de schuifregelaar in de laagste stand staat.

Koninklijke Gazelle B.V.: No 1

De No1 is een concept; een elektrische fiets voor de toekomst voor mensen die van exclusieve lifestyle producten houden. Snelheid, comfort en connectiviteit zijn geïntegreerd. Ontworpen met een unieke ontwerpfilosofie, met een hedendaags Giugiaro design. De vraag was niet om iets te ontwerpen wat al op de markt was, maar om een compleet nieuw onderscheidend product te ontwikkelen.

De No1 heeft een geïntegreerd intelligent elektronisch systeem dat de e-bike verbindt met een smartphone die op het stuur wordt bevestigd. Veel componenten zoals het frame, de wielen, en het zadel zijn van carbon.

M5: Minimal Bike
De Minimal Bike is een ultra lichte fiets (6,7 kg), waarbij veel gebruik is gemaakt van carbon. De fiets is ontworpen volgens een geïntegreerde benadering. Door optimale integratie van onderdelen kenmerkt de fiets zich door een minimalistisch design,

Sparta: nieuwe achterwielmotor inclusief versnellingsnaaf
Achterwielmotoren zijn geliefd vanwege het natuurlijke rijgevoel. De combinatie met derailleur wordt echter niet altijd als positief ervaren. Sparta introduceert een serie producten die dat probleem oplost.

Dankzij een geïntegreerde 5 versnellingsnaaf wordt gebruik van een kettingkast of tandriem aandrijving namelijk mogelijk. De R5e met lage instap en de moderne R5Te zijn de eerste voorbeelden waarin een onderhoudsvrije natuurlijk aanvullende aandrijving gecombineerd worden. De serie fietsen spreekt zowel lage instap rijders als sportieve stadsrijder aan.

GenomineerdTekengebied 1-100

Nominaties van de Fiets, E-bike, Speed E-bike van het Jaar 2017 bekend

De onafhankelijke vakjury van de Fiets van het Jaar Verkiezingen heeft afgelopen weekend in drie categorieën nominaties gekozen. Door de slechte weersomstandigheden was het niet mogelijk om ook de racefiets en MTB te testen. Deze nominaties volgen in maart. In totaal kent de Fiets van het Jaar Verkiezingen 2017, 47 inzendingen en hebben 28 merken zich ingeschreven.

Nominaties Fiets van het Jaar 2017
Koninklijke Gazelle N.V.          Esprit C3                                        €579,-
Giant Benelux                        Liv Beliv 2 City                                €749,-
Intersens Bikes & Parts BV    Sensa – Superlite Disc                   €1.149,-

Nominaties E-bike van het Jaar 2017
Giant Benelux                         Prime E+2                                   €2.699,-
Klever Mobility NL b.v.             Klever X Commuter                         €3.599,-
Sparta                                    Vedette R1z                                  €1.999,-

Nominaties Speed e-bike van het Jaar 2017
Giant Benelux                          Quick-E+ 45 km/h                       €3.499,-
Trek Benelux                           Super Commuter+ 8S                   €4.999,-

Nominaties Racefiets en MTB van het Jaar 2017
Dit jaar worden voor het eerst ook Fiets Awards uitgereikt in twee nieuwe categorieën: de racefiets en MTB (mountainbike). De weersomstandigheden tijdens het testweekend waren echter dusdanig slecht dat de jury besloot om deze twee categorieën op een later moment te testen en beoordelen. Deze testdag staat nu op 3 maart gepland.

Beoordeling door deskundige jury
De fietsen worden door een onafhankelijke jury beoordeeld én in de praktijk getest. Uitgangspunt bij de jurering is het gebruiksdoel van de fiets ofwel de mate van geschiktheid van de fiets voor de gebruikersdoelgroep. Om tot een goed eindoordeel te komen let de jury op; constructie en afwerking, uitrusting in standaarduitvoering, vormgeving en styling, oorspronkelijkheid en innovatie, veiligheid, rijgedrag/comfort, gebruikte materialen en prijs/kwaliteitverhouding. De vakjury bestaat uit experts en ervaringsdeskundigen van TU Delft-Faculteit 3ME, RAI Vereniging, New Skool Media, redactie Fiets, redactie Fiets Actief, ANWB en Bike Europe.

Verkiezingen
RAI Vereniging organiseert de verkiezing van de Fiets van het Jaar voor de 30e keer. Nieuw dit jaar zijn de Awards voor beste racefiets en beste mountainbike.

De winnaars van de Fiets, E-Bike, Speed E-bike, Racefiets en MTB van het Jaar 2017 worden bekend gemaakt op maandag 3 april aanstaande tijdens het Tweewieler Retail Trends Congres in Burgers’ Zoo in Arnhem.

MTB van het Jaar 2017

Schrijf nu in voor de Racefiets van het Jaar 2017 en voor de MTB van Jaar 2017!

In navolging van succesvolle Fiets van het Jaar verkiezingen wordt het hoog tijd voor niet één, maar twee sportieve stappen. Wie sleept als eerste de titel Racefiets van het Jaar 2017 of de titel MTB van Jaar 2017 in de wacht?

We nodigen u van harte uit mee te doen aan deze nieuwe verkiezing die het tijdschrift Fiets en RAI Vereniging samen organiseren. De winnaar wordt gekozen door een vakjury aangevuld met lezers van het maandblad Fiets.
De uitreiking vindt plaats op maandag 3 april 2017 tijdens het Tweewieler Retail Event.

 Inschrijven
U kunt uw inzendingen zo spoedig mogelijk maar uiterlijk 31 december aanstaande aanmelden. Op die manier bent u verzekerd van deelname. Inzendingen dienen uiterlijk 10 januari 2017 beschikbaar te zijn voor jurering. Voor deze eerste editie zijn de inschrijfkosten slechts € 300 per fiets. Het adres voor aanlevering van de fietsen wordt bij bevestiging van uw inschrijving bekendgemaakt.

Exposure
De winnaars van de Racefiets van het Jaar 2017 of de titel MTB van Jaar 2017 krijgen extra exposure tijdens het Tweewieler Retail Event:
– Bekendmaking winnaar op het centrale ontmoetingsplein
– Een uitgebreid artikel in FIETS, met fotografie, tekst en testresultaten. Tevens wordt de winnaar vermeld op www.fiets.nl en op de facebookpagina van Fiets.

Zowel genomineerden als winnaars krijgen:
– Een uitgebreid artikel in FIETS. Per ingestuurde/aangeleverde fiets in ieder geval een pagina met fotografie, tekst en testresultaten.
– Vermelding in een persbericht van RAI Vereniging
– Vermelding op de websites www.raivereniging.nl en www.fietsawards.nl
– Vermelding in nieuwsbrieven van RAI Vereniging
– Toestemming voor het voeren van de logo’s in al uw communicatie.

 

Speed E-Bike van het Jaar 2017

Schrijf nu in voor de Fiets, E-bike, Speed E-bike en Sportfiets van het Jaar 2017!

De Fietsverkiezing gaat weer van start! We nodigen u van harte uit mee te doen aan de verkiezing voor 2017.

Nieuw voor 2017 is de verkiezing van de Sportfiets van het Jaar in samenwerking met het blad Fiets. Natuurlijk worden ook weer de Fiets van het Jaar, de E-bike van het Jaar en de Speed E-bike van het Jaar gekozen.

Uitreiking
De uitreiking vindt plaats op maandag 3 april 2017 tijdens het Tweewieler Retail Event.

Heeft uw fiets de X-factor?
Ook dit jaar zal de onafhankelijke vakjury bij het beoordelen extra aandacht besteden aan de ‘X-factor’ van de fietsen.

Met de extra aandacht voor de ‘X-factor’ wil de jury een breed scala aan verschillende soorten fietsen voor de verkiezing bij elkaar krijgen.

Bent u een fabrikant of importeur van een fiets en u wilt “de beste zijn” in 2017? Schrijf je dan zo spoedig mogelijk in!

Inschrijven
U kunt uw inzendingen zo spoedig mogelijk maar uiterlijk 31 december aanstaande aanmelden. Op die manier bent u verzekerd van deelname. Inzendingen dienen uiterlijk 10 januari 2017 beschikbaar te zijn voor jurering. Het adres voor aanlevering van de fietsen wordt bij bevestiging van uw inschrijving bekendgemaakt.

Exposure
De winnaars van de Fiets van het Jaar verkiezingen krijgen extra exposure tijdens het Tweewieler Retail Event:
– Bekendmaking winnaar op het centrale ontmoetingsplein

Zowel genomineerden als winnaars krijgen:
– Vermelding in een persbericht van RAI Vereniging
– Vermelding op de websites www.raivereniging.nl en www.fietsawards.nl
– Vermelding in nieuwsbrieven van RAI Vereniging
– Toestemming voor het voeren van de logo’s in al uw communicatie.

Meer informatie
Wij zien met grote belangstelling uw inschrijvingen tegemoet. Heeft u vragen? Aarzel dan niet contact op te nemen met Marianne Kremer, of 020-504 4942. Het inschrijfformulier kunt u hier downloaden.

Fiets Innovatie Awards 2017

Schrijf nu in voor de Fiets Innovatie Awards 2017!

De verkiezing voor de Fiets Innovatie Awards gaat weer van start! We nodigen u van harte uit mee te doen aan de verkiezing voor 2017.

De uitreiking van de Fiets Innovatie Awards vindt voor de twaalfde keer plaats op maandag 3 april 2017 tijdens Tweewieler Retaildag.

Productinnovaties
De Fiets Innovatie Awards zijn in het leven geroepen om nieuwe, innovatieve producten en toepassingen op het gebied van fietsen extra onder de aandacht te brengen van het publiek. Heeft u een fiets(accessoire) of innovatie aarzel dan niet en schrijf gelijk in!

Let wel: Uitsluitend fietsproducten die niet eerder dan januari 2016 nieuw of substantieel vernieuwd op de markt zijn gebracht, komen in aanmerking voor de toekenning van een Fiets Innovatie Award 2017.

Pitch uw fietsinnovatie naar de top!
Wie de winnaar wordt van de Fiets Innovatie Awards 2017 zal pas op het laatste moment bekend worden. Ook dit jaar mogen de genomineerden zich weer live presenteren tijdens een pitch aan de jury die ter plekke de winnaars zal kiezen. Als genomineerde krijgt u de kans om uw product optimaal te presenteren.

Inschrijven
U kunt uw inzendingen zo spoedig mogelijk maar uiterlijk 6 januari aanstaande aanmelden. Op die manier bent u verzekerd van deelname. Inzendingen dienen uiterlijk 17 januari 2017 beschikbaar te zijn voor jurering.

Exposure
De winnaars van de Fiets Innovatie Awards 2017 krijgen extra exposure tijdens de Tweewieler Retaildag:
– Bekendmaking winnaars op het centrale ontmoetingsplein

Zowel genomineerden als winnaars krijgen:
– Vermelding in persbericht van RAI Vereniging
– Vermelding op de websites www.raivereniging.nl en www.fietsawards.nl
– Vermelding in nieuwsbrieven van RAI Vereniging
– Toestemming voor het voeren van het logo in al uw communicatie.

De onafhankelijke jury heeft de mogelijkheid om vier Fiets Innovatie Awards uit te reiken. Indien er aanleiding voor is, heeft de jury ook de mogelijkheid om een ‘Golden Award’ toe te kennen.

Meer informatie
Wij zien met grote belangstelling uw inschrijvingen tegemoet. Heeft u vragen? Aarzel dan niet contact op te nemen met Marianne Kremer, of 020-504 4942. Het inschrijfformulier kunt u hier downloaden.

FIA 10

Winnaars Fiets Innovatie Award 2016 bekend

Voor de elfde keer organiseerde RAI Vereniging de verkiezing van de Fiets Innovatie Award. Dit jaar werden 27 fietsinnovaties van zeer uiteenlopende aard aan de vakjury ter beoordeling aangeboden.

Deze stelt met plezier vast dat de fietsenbranche met de getoonde belangstelling voor deelname duidelijk aangeeft veel oog te hebben voor de noodzaak van productvernieuwing.

De jury nomineerde eerder al zes inzendingen. De uiteindelijke drie winnaars zijn geselecteerd, na een pitch voor de vakjury op 24 maart.

Drie Fiets Innovatie Awards 2016 zijn toegekend aan:

Sparta / AXA Stenman: Sparta M8i met AXA connect module
Door een permanente internetverbinding met een door AXA ontwikkeld track & trace-systeem toe te passen op een e-bike, is de eigenaar altijd verbonden met zijn fiets. Hierdoor is het nieuwe systeem in staat om een melding te geven als de fiets onverwachts wordt verplaatst of omvalt. Een gestolen of verplaatste fiets is op die manier ook weer op te sporen. Naast deze opsporingsfunctie krijgt de bezitter ook automatisch een melding met het advies de accu bij te laden als deze bijna leeg is of om een onderhoudsafspraak tijdig in te plannen.

De jury prijst de connectiviteit en ziet voor deze innovatie vele toekomstige toepassingen. Door deze eigentijdse ontwikkeling zijn Sparta en AXA Stenman erin geslaagd de eigenaar online met zijn fiets te verbinden.

SRAM Europe BV: SRAM RED eTAP
Met eTAP wordt moderne elektronica toegevoegd aan het schakelwerk op de fiets. De eTAP is 100% draadloos, en werkt met schakelflippers die verwarring tussen op- en terugschakelen minimaliseren. Het systeem bevat een ingebouwd coderingsalgoritme. De schakelsignalen worden verzonden en ontvangen met behulp van een draadloos protocol dat door SRAM is ontwikkeld. De eTAP beschikt over een licht, snel oplaadbaar en uitwisselbaar accu-pack dat is verwerkt in elke derailleur.

De jury is onder de indruk dat de eTAP 100% draadloos is en noemt de eTAP een pure innovatie die met recht de Fiets Innovatie Award 2016 wint.

Widek BV: CDS – Eco
Continental en Widek hebben de samenwerking gezocht voor de ontwikkeling van een riemaandrijving voor fietsen. Voor riemaandrijving is een snel groeiende interesse vanuit fietsproducenten en vanuit fietsliefhebbers.

Continental heeft een jaar geleden haar CDS-systeem op de markt gebracht; Widek heeft haar expertise op het gebied van metaal en kunststoffen ingezet om economisch gunstige tandwielen voor CDS te ontwikkelen waarbij metaal en kunststof gecombineerd zijn. Een speciaal kunststof wordt gebruikt om slijtage te minimaliseren. De grote voordelen van de combinatie van de kunststof tandwielen en de riem zijn: beperkte meerprijs ten opzichte van traditionele tandwielen en ketting, stil, schoon en onderhoudsarm.

De jury is zeer onder de indruk en noemt deze innovatie een emancipatie voor de gewone fiets. Het is Continental en Widek gelukt een riemaandrijving voor fietsen te ontwikkelen die stil, schoon en onderhoudsarm is en slechts een beperkte meerprijs ten opzichte van traditionele tandwielen en ketting kent. Deze innovatie is mogelijk door de materiaalontwikkeling van de kunststof tandwielen.

Duidelijk oog voor productvernieuwing
Er waren dit jaar 27 inzendingen. De jury was blij met dit aanbod, de variatie en het niveau van de producten. Net als bij de verkiezingen van de laatste jaren waren er relatief veel inzendingen op het gebied van verlichting en fietsdragers; dit keer ontbraken echter producten op het gebied van kleding en gereedschappen.
De jury nomineerde zes inzendingen. Ondanks dat de innovaties van een zeer respectabel niveau waren, zag de jury gezien de geringe onderlinge verschillen in de mate van productvernieuwing, dit jaar geen aanleiding voor toekenning van een speciale ‘Golden Award’.

Pitch product naar de overwinning
Anders dan voorgaande jaren heeft de vakjury, samengesteld uit deskundigen op het gebied van fietsen, innovatie en industrieel ontwerp, de jurering in twee rondes gedaan. Tijdens de eerste ronde zijn de zes nominaties gekozen. Wie uiteindelijk de titel Fiets Innovatie Award 2016 krijgt, is bepaald na de speciale FIA pitch op 24 maart. De genomineerden kregen drie minuten de tijd om hun inzending te presenteren aan de jury en te laten zien waarom juist hún product moet winnen.

logo Fiets van het Jaar 2016

Winnaars ‘Fiets van het Jaar’, ‘E-Bike van het Jaar’ en ‘Speed E-Bike van het Jaar’ bekend

Vanmiddag zijn door RAI Vereniging de winnaars van de verkiezingen Fiets van het Jaar 2016, E-Bike van het Jaar 2016 en -voor de tweede keer- de Speed E-Bike van het Jaar 2016 bekendgemaakt.

De concurrentie was dit jaar groter dan ooit. Maar liefst 44 inzendingen uit binnen- en buitenland wilden de titel van beste fiets 2016 veroveren, waaronder negen merken die voor de eerste keer meededen.

De onafhankelijke vakjury heeft de volgende drie winnaars geslecteerd.

Fiets van het Jaar 2016: Batavus Quip
De Batavus Quip is een trendy fiets geschikt voor het dagelijks fietsverkeer. Er is niet alleen gedacht aan de functionaliteit, speciale aandacht is besteed aan het design.

In het oog springend zijn de hoge velgen in trendy kleuren. Het frame is voorzien van een uniek anti-diefstalnummer. De zitbuis is onderbroken en geeft de fiets een stoer uiterlijk.

Een bijzonder onderdeel is de praktische voordrager die extra smal is. Dit vergemakkelijkt het plaatsen van de Quip in een fietsenrek. Bijkomend voordeel is dat de drager eenvoudig te verbreden is hetgeen montage van manden en kratten mogelijk maakt.

De jury roemt de rijeigenschappen van de Batavus Quip. De Quip heeft een prettig en toegankelijk fietskarakter. Naast functionaliteit heeft Batavus wederom een statement gemaakt met dit opvallend design voor het urban segment. De stadsfiets heeft een concurrerende prijsstelling en het materiaalgebruik is lovenswaardig.

De Batavus Quip wordt geproduceerd en in de handel gebracht door Batavus in Heerenveen voor een adviesprijs van € 599,-.

E-Bike van het Jaar 2016: Giant Elegance E+ 1 Deluxe
De Giant Elegance E+ 1 Deluxe is een perfecte e-bike voor een breed publiek. De e-bike is voorzien van een lage, brede instap. De luxe uitstraling ontstaat door de matte onderkant en glanzende bovenkant van het frame en de afwerking met gladde lasnaden. De e-bike is voorzien van een krachtige 60Nm Yamaha middenmotor met Giant Sync drive software. De soepele ondersteuning en de slim uitgedachte balans met laag zwaartepunt zorgen voor een ontspannen fietsrit. De compacte ondersteuning is stil te noemen en de motor reageert fijner op de berijder. Met het gelzadel en relaxte zithouding is de Giant Elegance E+ 1 Deluxe de fiets voor iedereen die van comfort houdt. De fiets loopt licht als gevolg van de Nexus 8 versnellingen in de naaf en de Schwalbe Energizer banden. De geveerde voorvork en zadelpen geven de fiets extra comfort.

De jury roemde vooral de perfecte balans tussen de rijeigenschappen, de volledige afmontage, de fijne zit op de fiets en de stille motor met evenwichtige bekrachtiging. Het winnende element zit hem dit jaar in de prijs-kwaliteitverhouding in combinatie tot comfort.

De Giant Elegance E+ 1 Deluxe wordt gefabriceerd en in de handel gebracht door Giant Benelux B.V in Lelystad voor een adviesprijs van € 2.699,-.

Speed E-Bike van het Jaar 2016: Gazelle CityZen Speed
De Gazelle CityZen Speed is een volwassen speed e-bike voor een prijs die hem binnen het bereik haalt van een grotere groep consumenten. De Gazelle CityZen Speed is perfect voor forenzen die naast gezond en snel via een duurzame vorm van mobiliteit op het werk willen komen. De ondersteuning van deze sportieve e-bike wordt verzorgd door een krachtige en robuuste Bosch middenmotor van de Performance Line. Door de lage plaatsing van de middenmotor heeft de fiets een uitstekende wendbaarheid en wegligging. De Gazelle CityZen heeft een uitgebreid display en is eenvoudig te bedienen. De geveerde voorvork biedt extra comfort. De fiets is volgens de eisen van de Europese typegoedkeuring uitgevoerd met remlicht en kentekenplaatverlichting en een spiegel. De hydraulische Magura MT4e schijfremmen zorgen voor goede remeigenschappen.

De jury heeft bij de beoordeling van deze categorie met speciale aandacht gekeken naar de rijeigenschappen, techniek en constructie van deze snelle e-bike. Het is Gazelle met de CityZen gelukt om naast deze zaken aandacht te besteden aan een sportief design wat aansluit bij het gebruik.

De Gazelle CityZen Speed wordt geproduceerd en in de handel gebracht door Koninklijke Gazelle NV in Dieren voor een adviesprijs van € 3.099,-.

Over de verkiezing
Voor de 29ste keer werd de verkiezing ‘Fiets van het Jaar’ georganiseerd door RAI Vereniging met het doel de fietsindustrie te stimuleren tot productvernieuwing dat leidt tot verhoging van de kwaliteit van de fiets en daarmee het fietsplezier.

RAI Vereniging wil op deze wijze bijdragen aan een positieve en juiste beeldvorming over de kwaliteit van moderne fietsen in Nederland.
Voor de zesde keer is de verkiezing van E-Bike van het Jaar gehouden en dit jaar is voor de tweede keer de Speed E-Bike van het Jaar gekozen.

Fabrikanten en importeurs van fietsen in Nederland hebben dit jaar 17 fietsen, 21 e-bikes en 6 Speed e-bikes uit de nieuwe collectie 2016 voor deze verkiezingen geselecteerd. De fietsen zijn door een merkonafhankelijke vakjury kritisch bekeken, beoordeeld én in de praktijk getest.

Uitgangspunt bij de jurering is het gebruiksdoel van de fiets ofwel de mate van geschiktheid van de fiets voor de gebruikersdoelgroep.

Bas Pruyser

Column Bas Pruyser

Nepstang

Toen ik naar de middelbare school ging kreeg ik de fiets van mijn oudste zus. Diep ongelukkig nam ik het afgeragde damesmodel  aan om vervolgens eerst het zadel om te draaien. Dat was toen net zo stoer als veel jongens nu doen met hun petje. Daarna werden bagagedrager en  lappen kettingkast verwijderd en de ketting ingevet met zoveel smurrie dat een jaar lang al mijn rechter broekspijpen boos  gefronste wenkbrauwen van mijn moeder opleverden, die toen nog waste in een verzinkte teil met houten stamper op het gasfornuis. Vervolgens heb ik een stuk gasbuis afgezaagd, in de uiteinden een kurk gestopt met een schroefhaakje en dat tussen zadelbuis en voorvork gebonden met ijzerdraad. Als ontwerper in de dop bedacht ik wel vaker de mensheid dienende oplossingen.  Daarna heb ik de hele fiets rood geschilderd en voor 5 gulden een oud racestuur gekocht. Tussen de spaken van het voorwiel werd met twee wasknijpers een stuk karton gestoken, wat mijn ‘heren race fiets’ het geluid gaf van een gangmakers derny.

Ik voelde mij een trotse mán op mijn ros.

Als nieuw jurylid van de RAI Fiets Innovatie Award 2016 zie ik, 50 jaar later,  tussen de inschrijvingen een e-bike met een verwisselbare tussenstang. Het uitgangspunt is wel anders: als je zó oud bent geworden dat je de zwaai over het zadel niet meer kunt maken én je bent oud en wijs genoeg om je niet meer te schamen voor welk model fiets dan ook, haal je hem er af. Constructief is hij dus niet nodig. En je meissie op de stang voorop, dat gaat ook niet meer op onze leeftijd.

Ik beoordeel het ding, geraakt door heftig opborrelende herinneringen, natuurlijk als súpergoed, maar, geflankeerd door uiterst deskundige, lieve en geduldige collega’s uit de wereld van het fietsen, moet ik toegeven dat de nepstang vergeleken bij de andere inzendingen de handen niet op elkaar krijgt. We gaan over tot de orde van de overigens ontzettend leerzame en leuke dag en beoordelen vervolgens LEDverlichtingen, sloten zonder sleutel, een nieuwe band, helmen met remlicht en clignoteurs, hoogte verstelbare trekhaakfietsendragers, draadloze versnellingen en een jasbeschermer die zo sterk is dat hij ook kleine voetjes heel houdt.

Die nacht fiets ik trots door het zwoele Vondelpark op mijn e-bike met tussenstang waarop schrijlings een prachtige prinses is neergedaald. De wind wappert door haar rokken en lokken en mijn golvende hippiehaar. Als ik wakker wordt zijn de stang, de fiets en mijn haar weg maar voel ik opgelucht nog steeds mijn allerliefste prinses naast mij. Daar is niets nep aan.