Pitch FIA

Column Bas Pruyser – Fietsinnovaties

Voor de tweede keer mocht ik meehelpen met het jureren van de RAI Fiets Innovatie Awards 2017. Een fantastische ervaring die veel met mij doet. Een fiets is een waanzinnig mooi product, maar het is na zo’n dag jureren net of hij nog steeds niet af is. Deze column ligt een tipje van de sluier op. Veel plezier!

Column Bas Pruyser

jurydag race en MTB 2017

Nominaties van de Racefiets en MTB van het Jaar 2017 bekend

De onafhankelijke vakjury van de Fiets van het Jaar Verkiezingen heeft afgelopen vrijdag in de nieuwe categorieën Racefiets en MTB van het jaar haar nominaties gekozen. De nominaties volgen op de overige categorieën fietsen die afgelopen januari reeds bekend zijn gemaakt. In totaal kent de Fiets van het Jaar Verkiezingen 2017, 47 inzendingen en hebben 28 merken zich ingeschreven.

Nominaties Racefiets het Jaar 2017

Bianchi S.p.A.:         Bianchi OltreXR4
Cannondale:             Super Six EVO Hi-Mod Disc Ultegra D12
Canyon:                     Endurace CF SL Disc 9.0 SL

Nominaties MTB van het Jaar 2017

Cannondale:           Cannondale Scalpel SI Hi-Mod Race
Cube:                        Reaction GTC One
Ghost:                       Lector X 8 UC 29

De categorieën Racefiets en MTB (mountainbike) zijn nieuw in de Fiets Awards 2017. De bekendmaking van deze nominaties volgt later dan die in de overige categorieën, omdat de weersomstandigheden tijdens het eerdere testweekend dusdanig slecht waren, dat de jury besloot om deze twee categorieën op een later moment te testen en te beoordelen. Deze tweede testdag vond op 3 maart plaats.

Beoordeling door deskundige jury
De fietsen worden door een onafhankelijke jury beoordeeld én in de praktijk getest. Uitgangspunt bij de jurering is het gebruiksdoel van de fiets ofwel de mate van geschiktheid van de fiets voor de gebruikersdoelgroep. Om tot een goed eindoordeel te komen let de jury op; zithouding, schakelen, remmen, rijgedrag rechtdoor en bochten, comfort/vering, prijs/kwaliteit, afmontage en uiterlijk. De vakjury bestaat uit experts en ervaringsdeskundigen van TU Delft-Faculteit 3ME, RAI Vereniging,  redactie Fiets en een viertal lezers van blad Fiets.

Verkiezingen
RAI Vereniging organiseert de verkiezing van de Fiets van het Jaar voor de 30e keer. Nieuw dit jaar zijn de Awards voor beste racefiets en beste mountainbike.

De winnaars van de Fiets, E-Bike, Speed E-bike, Racefiets en MTB van het Jaar 2017 worden bekend gemaakt op maandag 3 april aanstaande tijdens het Tweewieler Retail Trends Congres in Burgers’ Zoo in Arnhem.

Bas pruyser

Column Bas Pruyser: Fiets Innovaties 2

Industrieel ontwerper Bas Pruyser heeft de goede gewoonte zijn jurylidmaatschap van de Fiets Innovatie Awards te begeleiden met een column. Hier zijn tweede column. Van harte ter lezing aanbevolen.

Column 2 Bas Pruyser

FIA genomineerd

Nominaties Fiets Innovatie Awards 2017 bekend

De nominaties voor de Fiets Innovatie Awards 2017 zijn bekend. Een onafhankelijke jury van experts heeft uit 22 inzendingen zes innovaties geselecteerd die doorgaan naar de pitchronde. Op 3 april aanstaande worden de winnaars bekend gemaakt.

De Fiets Innovatie Award heeft als doel om nieuwe producten en toepassingen op het gebied van fietsen extra onder de aandacht te brengen van het publiek en productvernieuwing te stimuleren. De verkiezing van deze Fiets Innovatie Awards is een initiatief van RAI Vereniging en wordt dit jaar voor de twaalfde keer georganiseerd.

Bekendmaking winnaars
Op 3 april worden uit de nominaties drie winnaars bekend gemaakt tijdens het Tweewieler Retail Trends Congres in Burgers’ Zoo in Arnhem. Voorafgaand aan dit evenement mogen alle genomineerden op 9 maart hun innovatie in een pitch van 3 minuten aan de jury presenteren. Op basis van deze pitch en het juryrapport worden de winnaars gekozen.

Genomineerden Fiets Innovatie Award 2017:

SRAM B.V: XXI en X01 Eagle, 12 speed mountainbike drive train
De 12 speed mountainbike drive train is een voorblad met een speciaal tandprofiel zodat de ketting er niet af valt. Hierdoor is de hele drive train stiller, efficiënter en duurzamer. Cassette heeft een vertanding van 10 tot 50, waardoor je 500% range hebt. De achterderailleur is ontwikkeld om de cassette optimaal te volgen, mogelijk door 1 blad voor. Dit resulteert in snel en soepel schakelen.

Thule: Thule Easyfold XT (3bike) trekhaakdrager voor drie fietsen
Door de innovatieve koppeling is de drager makkelijk op je trekhaak te monteren. De drager stabiliseert zichzelf. Met de optionele oprijgoot zijn de fietsen makkelijk op de drager te zetten. Door het kantelmechanisme is er ook met een volledig beladen fietsendrager nog steeds toegang tot de kofferbak.

De Thule EasyFold XT is beschikbaar in een versie voor 2 en 3 fietsen en geschikt voor allerlei soorten en maten fietsen. Door de grote laadcapaciteit, ruime afstand tussen de fietsen en ruimte voor langere wielbasissen is de drager geschikt voor het transport van grote en zware fietsen.

Trek Benelux: verstelbare IsoSpeed decoupler

De IsoSpeed decoupler aan de voorzijde in het balhoofd geeft een perfect soepel en uitgebalanceerd rijgedrag zodat er sneller, langer en harder gereden kan worden. Door de stuurbuis onafhankelijk van de balhoofdbuis te laten draaien, biedt de IsoSpeed aan de voorzijde 10% extra flexibiliteit ten opzichte van traditionele racefietsen. IsoSpeed aan de voorzijde vermindert de impact van harde klappen en trillingen zonder dat de efficiëntie en de controle eronder lijden. De verstelbare IsoSpeed aan de achterzijde maakt het mogelijk om de mate van flexibiliteit van het frame op je persoonlijke rijstijl en het terrein af te stellen. De totale toename in verticale flexibiliteit is 14% als de schuifregelaar in de laagste stand staat.

Koninklijke Gazelle B.V.: No 1

De No1 is een concept; een elektrische fiets voor de toekomst voor mensen die van exclusieve lifestyle producten houden. Snelheid, comfort en connectiviteit zijn geïntegreerd. Ontworpen met een unieke ontwerpfilosofie, met een hedendaags Giugiaro design. De vraag was niet om iets te ontwerpen wat al op de markt was, maar om een compleet nieuw onderscheidend product te ontwikkelen.

De No1 heeft een geïntegreerd intelligent elektronisch systeem dat de e-bike verbindt met een smartphone die op het stuur wordt bevestigd. Veel componenten zoals het frame, de wielen, en het zadel zijn van carbon.

M5: Minimal Bike
De Minimal Bike is een ultra lichte fiets (6,7 kg), waarbij veel gebruik is gemaakt van carbon. De fiets is ontworpen volgens een geïntegreerde benadering. Door optimale integratie van onderdelen kenmerkt de fiets zich door een minimalistisch design,

Sparta: nieuwe achterwielmotor inclusief versnellingsnaaf
Achterwielmotoren zijn geliefd vanwege het natuurlijke rijgevoel. De combinatie met derailleur wordt echter niet altijd als positief ervaren. Sparta introduceert een serie producten die dat probleem oplost.

Dankzij een geïntegreerde 5 versnellingsnaaf wordt gebruik van een kettingkast of tandriem aandrijving namelijk mogelijk. De R5e met lage instap en de moderne R5Te zijn de eerste voorbeelden waarin een onderhoudsvrije natuurlijk aanvullende aandrijving gecombineerd worden. De serie fietsen spreekt zowel lage instap rijders als sportieve stadsrijder aan.

GenomineerdTekengebied 1-100

Nominaties van de Fiets, E-bike, Speed E-bike van het Jaar 2017 bekend

De onafhankelijke vakjury van de Fiets van het Jaar Verkiezingen heeft afgelopen weekend in drie categorieën nominaties gekozen. Door de slechte weersomstandigheden was het niet mogelijk om ook de racefiets en MTB te testen. Deze nominaties volgen in maart. In totaal kent de Fiets van het Jaar Verkiezingen 2017, 47 inzendingen en hebben 28 merken zich ingeschreven.

Nominaties Fiets van het Jaar 2017
Koninklijke Gazelle N.V.          Esprit C3                                        €579,-
Giant Benelux                        Liv Beliv 2 City                                €749,-
Intersens Bikes & Parts BV    Sensa – Superlite Disc                   €1.149,-

Nominaties E-bike van het Jaar 2017
Giant Benelux                         Prime E+2                                   €2.699,-
Klever Mobility NL b.v.             Klever X Commuter                         €3.599,-
Sparta                                    Vedette R1z                                  €1.999,-

Nominaties Speed e-bike van het Jaar 2017
Giant Benelux                          Quick-E+ 45 km/h                       €3.499,-
Trek Benelux                           Super Commuter+ 8S                   €4.999,-

Nominaties Racefiets en MTB van het Jaar 2017
Dit jaar worden voor het eerst ook Fiets Awards uitgereikt in twee nieuwe categorieën: de racefiets en MTB (mountainbike). De weersomstandigheden tijdens het testweekend waren echter dusdanig slecht dat de jury besloot om deze twee categorieën op een later moment te testen en beoordelen. Deze testdag staat nu op 3 maart gepland.

Beoordeling door deskundige jury
De fietsen worden door een onafhankelijke jury beoordeeld én in de praktijk getest. Uitgangspunt bij de jurering is het gebruiksdoel van de fiets ofwel de mate van geschiktheid van de fiets voor de gebruikersdoelgroep. Om tot een goed eindoordeel te komen let de jury op; constructie en afwerking, uitrusting in standaarduitvoering, vormgeving en styling, oorspronkelijkheid en innovatie, veiligheid, rijgedrag/comfort, gebruikte materialen en prijs/kwaliteitverhouding. De vakjury bestaat uit experts en ervaringsdeskundigen van TU Delft-Faculteit 3ME, RAI Vereniging, New Skool Media, redactie Fiets, redactie Fiets Actief, ANWB en Bike Europe.

Verkiezingen
RAI Vereniging organiseert de verkiezing van de Fiets van het Jaar voor de 30e keer. Nieuw dit jaar zijn de Awards voor beste racefiets en beste mountainbike.

De winnaars van de Fiets, E-Bike, Speed E-bike, Racefiets en MTB van het Jaar 2017 worden bekend gemaakt op maandag 3 april aanstaande tijdens het Tweewieler Retail Trends Congres in Burgers’ Zoo in Arnhem.

MTB van het Jaar 2017

Schrijf nu in voor de Racefiets van het Jaar 2017 en voor de MTB van Jaar 2017!

In navolging van succesvolle Fiets van het Jaar verkiezingen wordt het hoog tijd voor niet één, maar twee sportieve stappen. Wie sleept als eerste de titel Racefiets van het Jaar 2017 of de titel MTB van Jaar 2017 in de wacht?

We nodigen u van harte uit mee te doen aan deze nieuwe verkiezing die het tijdschrift Fiets en RAI Vereniging samen organiseren. De winnaar wordt gekozen door een vakjury aangevuld met lezers van het maandblad Fiets.
De uitreiking vindt plaats op maandag 3 april 2017 tijdens het Tweewieler Retail Event.

 Inschrijven
U kunt uw inzendingen zo spoedig mogelijk maar uiterlijk 31 december aanstaande aanmelden. Op die manier bent u verzekerd van deelname. Inzendingen dienen uiterlijk 10 januari 2017 beschikbaar te zijn voor jurering. Voor deze eerste editie zijn de inschrijfkosten slechts € 300 per fiets. Het adres voor aanlevering van de fietsen wordt bij bevestiging van uw inschrijving bekendgemaakt.

Exposure
De winnaars van de Racefiets van het Jaar 2017 of de titel MTB van Jaar 2017 krijgen extra exposure tijdens het Tweewieler Retail Event:
– Bekendmaking winnaar op het centrale ontmoetingsplein
– Een uitgebreid artikel in FIETS, met fotografie, tekst en testresultaten. Tevens wordt de winnaar vermeld op www.fiets.nl en op de facebookpagina van Fiets.

Zowel genomineerden als winnaars krijgen:
– Een uitgebreid artikel in FIETS. Per ingestuurde/aangeleverde fiets in ieder geval een pagina met fotografie, tekst en testresultaten.
– Vermelding in een persbericht van RAI Vereniging
– Vermelding op de websites www.raivereniging.nl en www.fietsawards.nl
– Vermelding in nieuwsbrieven van RAI Vereniging
– Toestemming voor het voeren van de logo’s in al uw communicatie.

 

Speed E-Bike van het Jaar 2017

Schrijf nu in voor de Fiets, E-bike, Speed E-bike en Sportfiets van het Jaar 2017!

De Fietsverkiezing gaat weer van start! We nodigen u van harte uit mee te doen aan de verkiezing voor 2017.

Nieuw voor 2017 is de verkiezing van de Sportfiets van het Jaar in samenwerking met het blad Fiets. Natuurlijk worden ook weer de Fiets van het Jaar, de E-bike van het Jaar en de Speed E-bike van het Jaar gekozen.

Uitreiking
De uitreiking vindt plaats op maandag 3 april 2017 tijdens het Tweewieler Retail Event.

Heeft uw fiets de X-factor?
Ook dit jaar zal de onafhankelijke vakjury bij het beoordelen extra aandacht besteden aan de ‘X-factor’ van de fietsen.

Met de extra aandacht voor de ‘X-factor’ wil de jury een breed scala aan verschillende soorten fietsen voor de verkiezing bij elkaar krijgen.

Bent u een fabrikant of importeur van een fiets en u wilt “de beste zijn” in 2017? Schrijf je dan zo spoedig mogelijk in!

Inschrijven
U kunt uw inzendingen zo spoedig mogelijk maar uiterlijk 31 december aanstaande aanmelden. Op die manier bent u verzekerd van deelname. Inzendingen dienen uiterlijk 10 januari 2017 beschikbaar te zijn voor jurering. Het adres voor aanlevering van de fietsen wordt bij bevestiging van uw inschrijving bekendgemaakt.

Exposure
De winnaars van de Fiets van het Jaar verkiezingen krijgen extra exposure tijdens het Tweewieler Retail Event:
– Bekendmaking winnaar op het centrale ontmoetingsplein

Zowel genomineerden als winnaars krijgen:
– Vermelding in een persbericht van RAI Vereniging
– Vermelding op de websites www.raivereniging.nl en www.fietsawards.nl
– Vermelding in nieuwsbrieven van RAI Vereniging
– Toestemming voor het voeren van de logo’s in al uw communicatie.

Meer informatie
Wij zien met grote belangstelling uw inschrijvingen tegemoet. Heeft u vragen? Aarzel dan niet contact op te nemen met Marianne Kremer, of 020-504 4942. Het inschrijfformulier kunt u hier downloaden.

Fiets Innovatie Awards 2017

Schrijf nu in voor de Fiets Innovatie Awards 2017!

De verkiezing voor de Fiets Innovatie Awards gaat weer van start! We nodigen u van harte uit mee te doen aan de verkiezing voor 2017.

De uitreiking van de Fiets Innovatie Awards vindt voor de twaalfde keer plaats op maandag 3 april 2017 tijdens Tweewieler Retaildag.

Productinnovaties
De Fiets Innovatie Awards zijn in het leven geroepen om nieuwe, innovatieve producten en toepassingen op het gebied van fietsen extra onder de aandacht te brengen van het publiek. Heeft u een fiets(accessoire) of innovatie aarzel dan niet en schrijf gelijk in!

Let wel: Uitsluitend fietsproducten die niet eerder dan januari 2016 nieuw of substantieel vernieuwd op de markt zijn gebracht, komen in aanmerking voor de toekenning van een Fiets Innovatie Award 2017.

Pitch uw fietsinnovatie naar de top!
Wie de winnaar wordt van de Fiets Innovatie Awards 2017 zal pas op het laatste moment bekend worden. Ook dit jaar mogen de genomineerden zich weer live presenteren tijdens een pitch aan de jury die ter plekke de winnaars zal kiezen. Als genomineerde krijgt u de kans om uw product optimaal te presenteren.

Inschrijven
U kunt uw inzendingen zo spoedig mogelijk maar uiterlijk 6 januari aanstaande aanmelden. Op die manier bent u verzekerd van deelname. Inzendingen dienen uiterlijk 17 januari 2017 beschikbaar te zijn voor jurering.

Exposure
De winnaars van de Fiets Innovatie Awards 2017 krijgen extra exposure tijdens de Tweewieler Retaildag:
– Bekendmaking winnaars op het centrale ontmoetingsplein

Zowel genomineerden als winnaars krijgen:
– Vermelding in persbericht van RAI Vereniging
– Vermelding op de websites www.raivereniging.nl en www.fietsawards.nl
– Vermelding in nieuwsbrieven van RAI Vereniging
– Toestemming voor het voeren van het logo in al uw communicatie.

De onafhankelijke jury heeft de mogelijkheid om vier Fiets Innovatie Awards uit te reiken. Indien er aanleiding voor is, heeft de jury ook de mogelijkheid om een ‘Golden Award’ toe te kennen.

Meer informatie
Wij zien met grote belangstelling uw inschrijvingen tegemoet. Heeft u vragen? Aarzel dan niet contact op te nemen met Marianne Kremer, of 020-504 4942. Het inschrijfformulier kunt u hier downloaden.