fiets aan drone

Column Bas Pruyser – Fiets Innovaties

Industrieel ontwerper Bas Pruyser heeft de goede gewoonte zijn jurylidmaatschap van de Fiets Innovatie Awards te begeleiden met een column. Hier zijn laatste column. Van harte ter lezing aanbevolen.

Column 2 Bas Pruyser

MTB van het Jaar 2017

Winnaars Racefiets en Mountainbike van het Jaar 2017 bekend

Cube en Cannondale zijn vandaag onderscheiden met de prijs voor Mountainbike (MTB) en Racefiets van het Jaar 2017. De uitreiking maakt onderdeel uit van de Fiets Awards die RAI Vereniging elk jaar organiseert. Cube en Cannondale hebben de eer als eerste deze titels in de wacht te slepen.

De Mountainbike en Racefiets van het Jaar zijn nieuwe categorieën in de Fiets van het Jaar verkiezing en zijn een gezamenlijk initiatief van RAI Vereniging en consumentenblad FIETS. De uitreiking in deze twee categorieën maakt onderdeel uit van de Fiets Awards 2017.

De winnaar in de categorie MTB is de Cube Reaction GTC One. In de categorie Racefiets ging de eer naar de Cannondale SuperSix Evo Hi-Mod Disc Ultegra Di2. De overige categorieën in de verkiezing zijn Fiets, E-bike en Speed E-bike van het Jaar. Beide fietsen werden gekozen uit een selectie met drie genomineerden.

Juryrapport MTB van het Jaar: Cube Reaction GTC One
De Cube Reaction GTC One stuurt strak en is licht – zo rond de 11,5 kilogram. Dankzij de RockShox Reba RL-voorvork heeft de fiets voldoende vering en demping bij stevig crosscountry gebruik. Door de Remote Lockout kun je de vork ook uitschakelen. Ook functioneert het 2.25 Schwalbe rubber prima. We noemen dit even omdat een MTB ook een optelsom van delen is. Voor de old skool MTB rijder biedt de XT Di2 weinig, maar ben je ‘into’ nieuwe functies dan is de XT Di2 je van het. De XT Di2 brengt een aantal vernieuwingen op het vlak van communicatie.

Het belangrijkste nieuws is dat via Bluetooth met de SC-MT800 display gecommuniceerd kan worden. De Cube Reaction GTC One is een buitengewooon, high tech fiets. Een terechte MTB van het Jaar.

Juryrapport Racefiets van het Jaar: Cannondale SuperSix Evo Hi-Mod Disc Ultegra Di2
In de lezerstest van FIETS nr. 4-2016 gooide de standaard SuperSix Evo hoge ogen en toen al kwam de opmerking: ‘graag een SS met schijven’. Die is er nu. Carbon frame, relatief onopvallend vormgegeven. Iets aflopende bovenbuis, 25 millimeter zadelpen. Uiteraard heeft de SuperSix een speciale full carbon vork speciaal voor de schijfremmen. De schijfremmen op het frame en voorvork zijn ‘flat mount’, de kabels lopen binnendoor. Afmontage: Ultegra 11-speed Di2. 52/36 Cannondale Si crankstel FSA -voor en 11/28 achter, veel eigen delen en een Hollwogram Disc wielset. 140 millimeter schijven voor en achter. De complete fiets weegt 7,50 kilogram De SuperSix stuurt strak en stijf en is echt licht.

De Cannondale SuperSix Evo Hi-Mod Disc Ultegra Di2 is een allround racer die zich bewezen heeft. De snel schakelende Shimano Di2 en de schijfremmen geven de SuperSix net de voorsprong om in dit veld als eerste te eindigen.

Beoordeling door deskundige jury
De fietsen werden door een onafhankelijke jury beoordeeld en in de praktijk getest. Uitgangspunt bij de jurering is het gebruiksdoel van de fiets oftewel de mate van geschiktheid van de fiets voor de gebruikersdoelgroep. Om tot een goed eindoordeel te komen lette de jury op: zithouding, schakelen, remmen, rijgedrag rechtdoor en bochten, comfort/vering, prijs/kwaliteit, afmontage en uiterlijk. De vakjury bestond uit experts en ervaringsdeskundigen van TU Delft-Faculteit 3ME, RAI Vereniging, redactie FIETS en een viertal lezers van het blad FIETS.

Download juryrapport: Juryrapport Racefiets en MTB van het Jaar 2017

Fiets van het Jaar 2017

Winnaars Fiets van het Jaar 2017 bekend

Vanmorgen zijn door RAI Vereniging de winnaars van de verkiezingen Fiets van het Jaar 2017, E-bike van het Jaar 2017 en Speed E-bike van het Jaar 2017 bekendgemaakt. Fiets van het Jaar 2017 werd de Sensa Superlite Disc. De titel voor E-bike ging naar de Giant Prime E+2 en de Trek Super Commuter+ 8S ging met de titel Speed E-bike van het Jaar naar huis.

De verkiezing ‘Fiets van het Jaar’ wordt georganiseerd door RAI Vereniging en vond dit jaar voor de 30ste keer plaats. Doel is om de fietsindustrie te stimuleren tot productvernieuwing waardoor de kwaliteit van de fiets en daarmee het fietsplezier verder wordt verbeterd.

Verkiezing 2017
Dit jaar is de 7e keer dat de E-bike in het zonnetje werd gezet en alweer het derde jaar voor de Speed E-bike. Fabrikanten en importeurs van fietsen in Nederland hebben dit jaar 9 fietsen, 18 E-bikes en 4 Speed E-bikes uit de nieuwe collectie 2017 voor deze verkiezingen geselecteerd. De fietsen zijn door een merkonafhankelijke vakjury kritisch bekeken, beoordeeld én in de praktijk getest.

Juryrapporten winnaars

Fiets van het Jaar: Sensa Superlite Disc
“Waanzinnige rij-eigenschappen’, zo kwalificeert de jury de Sensa Superlite Disc. De fiets is goed in balans, licht en met een geschikte stijfheid van het frame waardoor er enorm veel gang in de fiets te krijgen is. De fiets is uitgevoerd met een full carbon voorvork, tapered balhoofdpijp en schijfremmen. Noemenswaardig is ook de kwaliteit van de afmontage en de strakke afwerking.

Een fiets van Nederlandse makelij waarbij de prijs kwaliteitsverhouding als positief is beoordeeld. De Superlite Disc is een fiets voor actieve mensen die een lichte fiets zoeken.

De Sensa Superlite Disc wordt geproduceerd en in de handel gebracht door Intersens in Almelo.

E-bike van het Jaar: Giant Prime E+2
Een sportieve, stijlvolle en moderne E-bike met optimaal comfort. Met het ontwerp dat zich kenmerkt door een sportief, laag en breed aluminium frame en geïntegreerde verlichting, is de Prime E+ de E-bike van het jaar 2017.

De jury zegt over deze E-bike: “Hele plaatje klopt, eigentijds ontwerp, aandacht voor veiligheid en perfecte rijeigenschappen. De Giant Prime E+2 heeft een krachtige motor waarbij de ondersteuning natuurlijk aanvoelt.
Bijzonder is de verlichting die geïntegreerd is in het frame en het dagrijlicht. Deze Prime is afgemonteerd met een sportief aluminium frame en de bijbehorende sportieve zithouding.

De Giant Prime E+2 wordt gefabriceerd en in de handel gebracht door Giant Benelux B.V. in Lelystad.

Speed E-bike van het Jaar: TREK Super Commuter+ 8S
De jury is zeer onder de indruk van de speed pedelec die Trek heeft ontwikkeld. Super Commuter+ frame blinkt uit in rijervaring, zowel op hoge als op lagere snelheid.
Het frame is stijf. Dit zorgt voor een stabiele wegligging, wat voor snelheden van een speed pedelec gewenst is. Dit wordt bewerkstelligd door een slimme geometrie te combineren met optimale materiaal en onderdelen keuzes. Zoals de carbon voorvork, en de 27.5” wielen met dikke banden.
Maar niet alleen de rijeigenschappen worden geprezen. Ook noemt de jury het design van deze speed pedelec die van een winnaar. De gekantelde motor is in lijn met het frame.
De motor is daardoor op een stijlvolle wijze geïntegreerd in het frame en alle kabels lopen mooi door het frame zonder dat ze liggen te rammelen. Een standaard gemonteerde ‘ketting geleider’ zorgt ervoor dat de ketting nooit van het voorblad loopt.

Aan elke detail is gedacht. Een voorbeeld is de bovenbuis waaraan makkelijk een beugelslot bevestigd kan worden. De laadpoort van de Bosch Powerpack500 zorgt er voor dat de stekker automatisch in de juiste positie draait bij het insteken.

De Trek Super Commuter 8+ is een stijlvolle fiets die comfortabel rijdt en prachtig is vormgegeven. De Speed E-bike wordt geproduceerd en in de handel gebracht door Trek Benelux in Harderwijk.

Dowmload juryrapport: Juryrapport Fiets van het Jaar 2017

Fiets Innovatie Awards 2017

Winnaars Fiets Innovatie Awards 2017 bekend

Trek Benelux, Koninklijke Gazelle en M5 gaan dit jaar met de Fiets Innovatie Awards 2017 van RAI Vereniging naar huis. De winnaars zijn vandaag bekend gemaakt tijdens het jaarlijkse Tweewieler Retail Trends congres in Burgers’ Zoo, Arnhem. De drie winnaars werden gekozen uit 6 genomineerde finalisten en in totaal 23 inzendingen.

RAI Vereniging heeft als doel met de Fiets Innovatie Awards nieuwe producten en toepassingen op het gebied van fietsen extra onder de aandacht te brengen van het publiek en productvernieuwing te stimuleren. Daarnaast wil RAI Vereniging met deze jaarlijks terugkerende Awards doorlopend aandacht vragen voor het belang van productinnovatie(s) om daarmee economische groei van de fietsbranche te ondersteunen. De Fiets Innovatie Awards werden dit jaar voor de 12e keer uitgereikt.

Winnaars

Koninklijke Gazelle – No 1
Met deze connected speed pedelec laat Koninklijke Gazelle volgens de jury zien hoe de fiets van de toekomst er uitziet. De jury prijst de uitdaging die Gazelle is aangegaan om deze conceptfiets te ontwikkelen en te laten zien welke geavanceerde toepassingen de komende jaren gemeengoed worden. De fiets is ontworpen vanuit één esthetisch geheel waarbij gedacht is aan zelfs het kleinste detail. De techniek – accu, motor, aandrijving en kabels – is weggewerkt in het onderste deel van de fiets. Daarboven zit het topframe, het modieus gevormde deel dat het uiterlijk bepaalt en waar de user interface zit. De bodypanelen geven de Nº1 een strak uiterlijk en dragen bij aan een stille fiets.

Trek Benelux – verstelbare IsoSpeed decoupler
Trek komt met een innovatieve IsoSpeed decoupler in zowel de achterbuis als in het balhoofd aan de voorzijde. Hiermee is de berijder in staat het rijgedrag op zijn behoeften af te stemmen. De jury prijst Trek met haar continue zoektocht naar de optimale combinatie van het verhogen van de snelheid zonder af te doen op het comfort. Met de IsoSpeed heeft zij hier wederom een belangrijke stap gezet.
De IsoSpeed aan de voorzijde vermindert de impact van harde klappen en trillingen. Door de stuurbuis onafhankelijk van de balhoofdbuis te laten draaien, biedt de IsoSpeed aan de voorzijde extra flexibiliteit. De verstelbare IsoSpeed aan de achterzijde maakt het mogelijk om de mate van flexibiliteit op de persoonlijke rijstijl en het terrein af te stellen.

M5 – Minimal Bike
De Minimal Bike van M5 is een innovatief ontworpen fiets, waarbij door een minimalistische en een zoveel mogelijk geïntegreerde benadering van de fiets met zijn onderdelen, een totaal ander en super licht (vanaf 6.7 kg) model is ontstaan. De jury is van mening dat duidelijk te zien is dat bij het ontwerp en het produceren van deze fiets is nagedacht over elk detail. Een geïntegreerd balhoofd, het carbon frame, de onzichtbaarheid van de kabel en natuurlijk het unieke (licht)gewicht. M5 heeft een fiets gecreëerd waarmee je gezien mag worden en die voldoet aan een behoefte in bijvoorbeeld stedelijk gebied.

Juryrapport Fiets Innovatie Awards: Juryrapport Fiets Innovatie Awards 2017

Pitch FIA

Column Bas Pruyser – Fietsinnovaties

Voor de tweede keer mocht ik meehelpen met het jureren van de RAI Fiets Innovatie Awards 2017. Een fantastische ervaring die veel met mij doet. Een fiets is een waanzinnig mooi product, maar het is na zo’n dag jureren net of hij nog steeds niet af is. Deze column ligt een tipje van de sluier op. Veel plezier!

Column Bas Pruyser

jurydag race en MTB 2017

Nominaties van de Racefiets en MTB van het Jaar 2017 bekend

De onafhankelijke vakjury van de Fiets van het Jaar Verkiezingen heeft afgelopen vrijdag in de nieuwe categorieën Racefiets en MTB van het jaar haar nominaties gekozen. De nominaties volgen op de overige categorieën fietsen die afgelopen januari reeds bekend zijn gemaakt. In totaal kent de Fiets van het Jaar Verkiezingen 2017, 47 inzendingen en hebben 28 merken zich ingeschreven.

Nominaties Racefiets het Jaar 2017

Bianchi S.p.A.:         Bianchi OltreXR4
Cannondale:             Super Six EVO Hi-Mod Disc Ultegra D12
Canyon:                     Endurace CF SL Disc 9.0 SL

Nominaties MTB van het Jaar 2017

Cannondale:           Cannondale Scalpel SI Hi-Mod Race
Cube:                        Reaction GTC One
Ghost:                       Lector X 8 UC 29

De categorieën Racefiets en MTB (mountainbike) zijn nieuw in de Fiets Awards 2017. De bekendmaking van deze nominaties volgt later dan die in de overige categorieën, omdat de weersomstandigheden tijdens het eerdere testweekend dusdanig slecht waren, dat de jury besloot om deze twee categorieën op een later moment te testen en te beoordelen. Deze tweede testdag vond op 3 maart plaats.

Beoordeling door deskundige jury
De fietsen worden door een onafhankelijke jury beoordeeld én in de praktijk getest. Uitgangspunt bij de jurering is het gebruiksdoel van de fiets ofwel de mate van geschiktheid van de fiets voor de gebruikersdoelgroep. Om tot een goed eindoordeel te komen let de jury op; zithouding, schakelen, remmen, rijgedrag rechtdoor en bochten, comfort/vering, prijs/kwaliteit, afmontage en uiterlijk. De vakjury bestaat uit experts en ervaringsdeskundigen van TU Delft-Faculteit 3ME, RAI Vereniging,  redactie Fiets en een viertal lezers van blad Fiets.

Verkiezingen
RAI Vereniging organiseert de verkiezing van de Fiets van het Jaar voor de 30e keer. Nieuw dit jaar zijn de Awards voor beste racefiets en beste mountainbike.

De winnaars van de Fiets, E-Bike, Speed E-bike, Racefiets en MTB van het Jaar 2017 worden bekend gemaakt op maandag 3 april aanstaande tijdens het Tweewieler Retail Trends Congres in Burgers’ Zoo in Arnhem.

Bas pruyser

Column Bas Pruyser: Fiets Innovaties 2

Industrieel ontwerper Bas Pruyser heeft de goede gewoonte zijn jurylidmaatschap van de Fiets Innovatie Awards te begeleiden met een column. Hier zijn tweede column. Van harte ter lezing aanbevolen.

Column 2 Bas Pruyser

FIA genomineerd

Nominaties Fiets Innovatie Awards 2017 bekend

De nominaties voor de Fiets Innovatie Awards 2017 zijn bekend. Een onafhankelijke jury van experts heeft uit 22 inzendingen zes innovaties geselecteerd die doorgaan naar de pitchronde. Op 3 april aanstaande worden de winnaars bekend gemaakt.

De Fiets Innovatie Award heeft als doel om nieuwe producten en toepassingen op het gebied van fietsen extra onder de aandacht te brengen van het publiek en productvernieuwing te stimuleren. De verkiezing van deze Fiets Innovatie Awards is een initiatief van RAI Vereniging en wordt dit jaar voor de twaalfde keer georganiseerd.

Bekendmaking winnaars
Op 3 april worden uit de nominaties drie winnaars bekend gemaakt tijdens het Tweewieler Retail Trends Congres in Burgers’ Zoo in Arnhem. Voorafgaand aan dit evenement mogen alle genomineerden op 9 maart hun innovatie in een pitch van 3 minuten aan de jury presenteren. Op basis van deze pitch en het juryrapport worden de winnaars gekozen.

Genomineerden Fiets Innovatie Award 2017:

SRAM B.V: XXI en X01 Eagle, 12 speed mountainbike drive train
De 12 speed mountainbike drive train is een voorblad met een speciaal tandprofiel zodat de ketting er niet af valt. Hierdoor is de hele drive train stiller, efficiënter en duurzamer. Cassette heeft een vertanding van 10 tot 50, waardoor je 500% range hebt. De achterderailleur is ontwikkeld om de cassette optimaal te volgen, mogelijk door 1 blad voor. Dit resulteert in snel en soepel schakelen.

Thule: Thule Easyfold XT (3bike) trekhaakdrager voor drie fietsen
Door de innovatieve koppeling is de drager makkelijk op je trekhaak te monteren. De drager stabiliseert zichzelf. Met de optionele oprijgoot zijn de fietsen makkelijk op de drager te zetten. Door het kantelmechanisme is er ook met een volledig beladen fietsendrager nog steeds toegang tot de kofferbak.

De Thule EasyFold XT is beschikbaar in een versie voor 2 en 3 fietsen en geschikt voor allerlei soorten en maten fietsen. Door de grote laadcapaciteit, ruime afstand tussen de fietsen en ruimte voor langere wielbasissen is de drager geschikt voor het transport van grote en zware fietsen.

Trek Benelux: verstelbare IsoSpeed decoupler

De IsoSpeed decoupler aan de voorzijde in het balhoofd geeft een perfect soepel en uitgebalanceerd rijgedrag zodat er sneller, langer en harder gereden kan worden. Door de stuurbuis onafhankelijk van de balhoofdbuis te laten draaien, biedt de IsoSpeed aan de voorzijde 10% extra flexibiliteit ten opzichte van traditionele racefietsen. IsoSpeed aan de voorzijde vermindert de impact van harde klappen en trillingen zonder dat de efficiëntie en de controle eronder lijden. De verstelbare IsoSpeed aan de achterzijde maakt het mogelijk om de mate van flexibiliteit van het frame op je persoonlijke rijstijl en het terrein af te stellen. De totale toename in verticale flexibiliteit is 14% als de schuifregelaar in de laagste stand staat.

Koninklijke Gazelle B.V.: No 1

De No1 is een concept; een elektrische fiets voor de toekomst voor mensen die van exclusieve lifestyle producten houden. Snelheid, comfort en connectiviteit zijn geïntegreerd. Ontworpen met een unieke ontwerpfilosofie, met een hedendaags Giugiaro design. De vraag was niet om iets te ontwerpen wat al op de markt was, maar om een compleet nieuw onderscheidend product te ontwikkelen.

De No1 heeft een geïntegreerd intelligent elektronisch systeem dat de e-bike verbindt met een smartphone die op het stuur wordt bevestigd. Veel componenten zoals het frame, de wielen, en het zadel zijn van carbon.

M5: Minimal Bike
De Minimal Bike is een ultra lichte fiets (6,7 kg), waarbij veel gebruik is gemaakt van carbon. De fiets is ontworpen volgens een geïntegreerde benadering. Door optimale integratie van onderdelen kenmerkt de fiets zich door een minimalistisch design,

Sparta: nieuwe achterwielmotor inclusief versnellingsnaaf
Achterwielmotoren zijn geliefd vanwege het natuurlijke rijgevoel. De combinatie met derailleur wordt echter niet altijd als positief ervaren. Sparta introduceert een serie producten die dat probleem oplost.

Dankzij een geïntegreerde 5 versnellingsnaaf wordt gebruik van een kettingkast of tandriem aandrijving namelijk mogelijk. De R5e met lage instap en de moderne R5Te zijn de eerste voorbeelden waarin een onderhoudsvrije natuurlijk aanvullende aandrijving gecombineerd worden. De serie fietsen spreekt zowel lage instap rijders als sportieve stadsrijder aan.

GenomineerdTekengebied 1-100

Nominaties van de Fiets, E-bike, Speed E-bike van het Jaar 2017 bekend

De onafhankelijke vakjury van de Fiets van het Jaar Verkiezingen heeft afgelopen weekend in drie categorieën nominaties gekozen. Door de slechte weersomstandigheden was het niet mogelijk om ook de racefiets en MTB te testen. Deze nominaties volgen in maart. In totaal kent de Fiets van het Jaar Verkiezingen 2017, 47 inzendingen en hebben 28 merken zich ingeschreven.

Nominaties Fiets van het Jaar 2017
Koninklijke Gazelle N.V.          Esprit C3                                        €579,-
Giant Benelux                        Liv Beliv 2 City                                €749,-
Intersens Bikes & Parts BV    Sensa – Superlite Disc                   €1.149,-

Nominaties E-bike van het Jaar 2017
Giant Benelux                         Prime E+2                                   €2.699,-
Klever Mobility NL b.v.             Klever X Commuter                         €3.599,-
Sparta                                    Vedette R1z                                  €1.999,-

Nominaties Speed e-bike van het Jaar 2017
Giant Benelux                          Quick-E+ 45 km/h                       €3.499,-
Trek Benelux                           Super Commuter+ 8S                   €4.999,-

Nominaties Racefiets en MTB van het Jaar 2017
Dit jaar worden voor het eerst ook Fiets Awards uitgereikt in twee nieuwe categorieën: de racefiets en MTB (mountainbike). De weersomstandigheden tijdens het testweekend waren echter dusdanig slecht dat de jury besloot om deze twee categorieën op een later moment te testen en beoordelen. Deze testdag staat nu op 3 maart gepland.

Beoordeling door deskundige jury
De fietsen worden door een onafhankelijke jury beoordeeld én in de praktijk getest. Uitgangspunt bij de jurering is het gebruiksdoel van de fiets ofwel de mate van geschiktheid van de fiets voor de gebruikersdoelgroep. Om tot een goed eindoordeel te komen let de jury op; constructie en afwerking, uitrusting in standaarduitvoering, vormgeving en styling, oorspronkelijkheid en innovatie, veiligheid, rijgedrag/comfort, gebruikte materialen en prijs/kwaliteitverhouding. De vakjury bestaat uit experts en ervaringsdeskundigen van TU Delft-Faculteit 3ME, RAI Vereniging, New Skool Media, redactie Fiets, redactie Fiets Actief, ANWB en Bike Europe.

Verkiezingen
RAI Vereniging organiseert de verkiezing van de Fiets van het Jaar voor de 30e keer. Nieuw dit jaar zijn de Awards voor beste racefiets en beste mountainbike.

De winnaars van de Fiets, E-Bike, Speed E-bike, Racefiets en MTB van het Jaar 2017 worden bekend gemaakt op maandag 3 april aanstaande tijdens het Tweewieler Retail Trends Congres in Burgers’ Zoo in Arnhem.