Column Bas Pruyser – De buurt

 In Uncategorized

Terwijl de jury van de RAI Fiets Innovatie Award 2020 zich buigt over een softprint zadel, verwarmd jack en een honingraat helm, schieten flarden van levensfases door mijn hoofd waarin de fiets centraal stond.

Mijn eerste echte was een afdankertje van mijn zus, een dames-model met terugtraprem en een verplicht stukje wit op het achterspatbord. Die heb ik vermannelijkt tot een fiets met herenstang met een stuk elektrabuis. Twee kurken, haakjes en touwtjes voor de hechting. Ik trotseerde de blik van de buurt op deze voorloper van de elektrische fiets..

We beoordelen een e-bike accu-oplaadstation dat op de schoorsteen niet misstaat, een gravel-waardig frame met aangepaste essentials en een door de TU meebedacht stabieler frame.

Er volgen in mijn leven echte herenmodellen met blokjesremmen en een betaalbare lugloos gesoldeerde sportfiets van Molybdeen. Geheel berekend op de maat van mijn lijf. Die fiets ging mee naar boven, ook op het werk, op straat haalde ik auto’s in over de trambaan. Helaas tordeerde het frame bij de trapas waardoor het een onevenwichtig geval was, de ketting sleep een spoor in het frame..

Er is een wiebelende plank ingezonden waarop je stilstaand pas écht het fietsen nabootst. En een voorwiel-sensor met een App die alles meld, zelfs dat er onderhoud is geboden, van de fietsonderdelen of misschien wel de berijder zelf.

Jaren verstrijken, kinderen komen en gaan, genoeg gewerkt en dan lonkt ineens de elektrische fiets.. Mijn hoofd wil liefst nog mannelijk opstappen, met een grote zwaai over het zachte zadel. Maar er is fysiek protest. Het frame en ik kraken.

Zoekend schuift mijn been door het gat net boven de trapas en landt mijn onderkantje op de verende zadelpen, die mijn onzekerheid alleen maar verergert. Mijn soepele vrouw is al de straat uit. Terwijl mijn gedachten gaan naar die eerste fiets van mijn zus bid ik zwalkend en binnensmonds dat de buurt niet voor het raam staat..

Recent Posts

Leave a Comment

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search