WINNAARS FIETS AWARDS 2022

WINNAARS FIETS AWARDS 2022

De winnaars van de Fiets Awards 2022 zijn bekend. De titel E-bike van het Jaar in de subcategorie ‘Sportief’ gaat dit jaar naar de Kalkhoff Entice 5.B Advance+. De Sparta d-RULE Energy gaat naar huis met de award voor de E-bike van het Jaar in de subcategorie ‘Urban’. Tot slot ontvangt de Trek Checkpoint SL eTAP de prijs voor Gravel Bike van het jaar  2022.

De Fiets Awards verkiezing wordt georganiseerd door RAI Vereniging en vond dit jaar voor de 35ste keer plaats. De verkiezing is er op gericht om consumenten en media te laten zien welke ontwikkelingen er zijn op fietsgebied en welke noviteiten en slimmigheden de ontwerpers bedacht hebben om het koperspubliek aan te spreken. Naast de innovaties op een fiets, kijkt de jury ook naar andere aspecten zoals veiligheid, afwerking, rijgedrag, prijs-kwaliteit verhouding en de X-factor van de fiets.

Juryrapporten winnaars

E-bike van het Jaar 2022 ‘Sportief’: Kalkhoff Entice 5.B Advance+

Twee voor de prijs van één. Een volwaardige E-bike voor de verharde wegen maar zeker ook een hele capabele off-roader voor uitstapjes buiten de gebaande paden. De jury is daarnaast ook onder de indruk van de afmontage: de 12 versnellingen in combinatie met de sterke middenmotor, de mtb-banden en de volwaardige geveerde voorvork, dit alles maakt deze sportieveling tot een echte alleskunner.

E-bike van het Jaar 2022 ‘Urban’: Sparta d-RULE Energy

De eerste indruk maakt deze E-bike helemaal waar: robuust, stoer, onderscheidend. De aandacht voor details en veiligheid maakt indruk op de jury: de verlichting springt natuurlijk meteen in het oog. De ledverlichting heet je welkom en de mooie oplossingen voor het afdekkap van de accu en de fraai weggewerkte laadpoort worden gewaardeerd. En de rijervaring is al net zo goed, de mix van Bosch  middenmotor, riem en Nexus 5 versnellingsnaaf maakt het een fijne fiets om mee te rijden.

Gravel Bike van het jaar 2022: Trek Checkpoint SL6 eTap

In het populaire gravel-segment zijn er vele invullingen op hetzelfde thema. Maar bij de jury komt deze Trek al snel bovendrijven: niet overdreven sportief maar staat zijn mannetje op én naast het asfalt. Hij schuwt een knap Hollands MTB-parcours niet maar is ook klaar voor een meerdaagse tocht door de Alpen. De afmontage is met een draadloze elektronische schakelgroep helemaal bij de tijd en het fraaie uiterlijk van de fiets maakt hem tot een terechte winnaar.

Nieuwe categorieën

De E-bike is anno 2022 de norm geworden voor de fietsindustrie en neemt in de nieuwverkopen een steeds prominentere positie in. Afgelopen jaar was 52 procent van alle nieuw verkochte fietsen een E-bike (478.000 stuks in totaal). De introductie van nieuwe innovaties en verbreding van het aanbod vinden daarom veelal in deze categorie plaats. Van de 35 inzendingen dit jaar, waren er 26 E-bikes. De opzet van de Fiets Awards verkiezingen is in de categorie e-bikes daarom aangepast en onderverdeeld naar subcategorieën ‘E-bike Sportief’ en ‘E-bike Urban’. De categorie ‘Fiets van het Jaar’ die bestaat uit fietsen zonder trapondersteuning, vervalt dit jaar door het kleine aantal aanmeldingen in deze categorie. 

Nieuw dit jaar is ook de categorie Gravel Bike van het Jaar. Afgelopen jaren heeft dit type fiets veel in populariteit gewonnen en vormt de ideale mix tussen een racefiets en MTB. Door de actuele omstandigheden in de markt, ligt het aantal introducties van nieuwe racefietsen, MTB’s en Speed E-bikes afgelopen jaar een stuk lager, waardoor deze award categorieën dit jaar ook zijn komen te vervallen.

Beoordeling

De genomineerde fietsen zijn afgelopen periode door een merkonafhankelijke vakjury kritisch bekeken, beoordeeld én in de praktijk getest. Hierbij worden punten gegeven voor techniek, prijs-kwaliteit, innovatie, design, rijeigenschappen en veiligheid.

Meer informatie