Winnaar Fiets Innovatie van het jaar 2021: Schwalbe Aerothan Binnenband

Winnaar Fiets Innovatie van het jaar 2021: Schwalbe Aerothan Binnenband

Met de Aerothan binnenband is een geheel nieuwe techniek toegepast, volledig zonder rubber. Deze nieuwe binnenband van Schwalbe maakt indruk vanwege zijn uitstekende fysieke eigenschappen: hoge veerkracht, unieke treksterkte, uitstekende demping, extreme hittebestendigheid en maximale slijtvastheid. Aerothan binnenbanden zijn zelfs aanzienlijk robuuster en resistenter dan vergelijkbare binnenbanden van butyl, latex en andere kunststoffen. Daarnaast zijn de Aerothan binnenbanden recyclebaar.

Aerothan is een speciaal thermoplastisch polyurethaan dat Schwalbe samen met BASF heeft ontwikkeld. Het dient als basismateriaal voor de Schwalbe high-end Aerothan binnenband. Naast het basismateriaal is ook het productieproces herzien waarbij gebruik wordt gemaakt van een gepatenteerd laserproces. Deze speciale techniek maakt het mogelijk om zeer nauwkeurig het ventiel aan de tube te lassen. Daarnaast kunnen hiermee extreem platte naden worden gerealiseerd. Daardoor sluit de tube niet alleen perfect aan op de vorm van het karkas van de band, zodat een uiterst soepel rijgedrag wordt verkregen, maar biedt deze ook een sterk verbeterde lekbestendigheid. Naast de verbeterde rijeigenschappen biedt de Aerothan binnenband meer rijveiligheid. Aerothan binnenbanden zijn extreem hittebestendig en zijn bestand tegen hoge thermische belastingen. Door de maatvastheid van het materiaal ontsnapt de lucht niet abrupt bij overbelasting of lekrijden, waardoor de rijstabiliteit behouden blijft. Dit zorgt ervoor dat de fiets controleerbaar blijft.

Aerothan is hiermee een binnenband van de volgende generatie die een compleet nieuwe standaard vormt op het gebied van gewicht, lekbestendigheid, rijeigenschappen, montagegemak en zelfs verpakkingsgrootte. Speciaal ontwikkeld voor racefietsen, MTB’s en allround gebruik.

Oordeel Jury;

Het wiel toch nog weer een beetje uitgevonden: de binnenband van hoogwaardige kunststof. Een speciaal thermoplastisch polyurethaan dient als basismateriaal, in combinatie met een bijbehorend productieproces. Met als resultaat uitstekende fysieke eigenschappen, een sterk verbeterende lekbestendigheid en daarnaast ook recyclebaar.

Testimonial: Walter van den Hoven – directeur Schwalbe

Wat is de belangrijkste reden om deel te nemen aan de FietsAwards?

Om ons product onder de aandacht brengen. Ons product is een noviteit die belangrijk is om vermeld te worden bij de Fiets Innovatie Awards.

Hoe heb je de aanloop naar de FIA ervaren?

Het was voor ons niet iets nieuws; meedoen aan de verkiezing. De awards zijn altijd goed georganiseerd. Jammer dat corona dit jaar roet in het eten gooide maar alles bij elkaar zijn de Fiets Awards en de Fiets Innovatie Awards een professioneel evenement.

Wat heeft het je naderhand gebracht met oog op de consument?

Het heeft ons aandacht in zowel de pers en vakbladen als consumentenbladen opgeleverd. Dit is een goede manier om onder de aandacht te komen van de consument. Zo weten zij dat ons product er is.

Heeft je product het podium gekregen wat je verwacht had?

Zeker, absoluut. Als je zo’n award krijgt, heb je eigenlijk al een droompodium.

Zou je deelname aan de FIA aanraden?

Ja, zeer zeker. Dat zou ik iedereen echt aanraden. Als je een innovatief product hebt en denkt dat het aandacht behoeft van de media en consument, dan zou ik zeker mee doen.

Welke categorie zou je in de toekomst nog graag toevoegen?

Ik denk dat de verkiezing goed alomvattend is. Ik zou eerder vereenvoudigen dan meer categorieën toevoegen. Niks meer aan doen dus. De uitreiking van de Awards, het bijbehorende persmoment en de genodigden bij elkaar maakt dat je een prachtig podium hebt voor je product.

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search